Over ons

Mensen en organisaties verbinden en bewegen om vanuit bezieling een positieve bijdrage te leveren aan de wereld van vandaag én morgen. Dat is onze missie.

Met ons werk geven we een antwoord op de zorgwekkende ontwikkelingen in klimaat, biodiversiteit en groeiende ongelijkheid in de wereld. Juist daarom begeleiden wij organisaties die echt impact willen maken. Die duurzaamheid naar een hoger niveau willen trekken en voorloper willen worden in hun sector.

‘Daar waar mensen zich gezamenlijk durven te verbinden met wie ze diep van binnen zijn en wat ze de wereld te bieden hebben, komt een enorme positieve en collectieve kracht vrij. Het is juist díe kracht die we nodig hebben om de wereld van vandaag te veranderen in de wereld van morgen.’

Over onze naam

Onze naam heeft voor ons een diepe betekenis. Wij dromen van een wereld waarin de mens een keystone species is. Een wereld waarin de mens een positieve sleutelrol speelt in de wereld waarin zij leeft.

Keystone species zijn sleutelsoorten die een cruciale rol spelen in het ecosysteem waar ze onderdeel van zijn. Ze dragen zorg voor de samenhang van het gehele systeem. Verwijder je keystone species uit hun ecosysteem, dan verandert dat ecosysteem dramatisch.

Een voorbeeld: de wolf.
Haal je de wolf weg uit zijn ecosysteem, dan stort dat ecosysteem grotendeels in. Toen de wolf verdween uit het Yellowstone National Park, groeide de populatie herten dusdanig dat overbegrazing al snel een feit was. Belangrijke vegetatie kreeg niet langer de kans om goed te herstellen waardoor bossen verdwenen en kale vlaktes overbleven. Ook sprong de coyote dankbaar in het gat dat de wolf achterliet, waardoor de populatie muizen, konijnen, marters, dassen en vossen slonk. Kortom: verdwijnt de wolf, dan verdwijnt een groot deel van de biodiversiteit en verzwakt het ecosysteem.

Breng je de wolf terug in zijn ecosysteem, zoals in het Yellowstone National Park, dan verandert dat systeem drastisch. In het Yellowstone Park verveelvoudigde de biodiversiteit en regenereerde het landschap. Zelfs de fysieke geografie van het gebied veranderde. Doordat de herten niet langer alle vegetatie op aten, groeiden de bomen terug. Hun wortels hielden de oevers stabiel, waardoor deze niet langer afbrokkelden en de loop van de rivieren veranderde.

Wat een kracht: één diersoort die het hele ecosysteem én de geografie verandert.

De mens heeft als soort op dit moment ook een zeer grote rol in haar omgeving. Maar anders dan bij keystone species, is deze rol vaak negatief en komt de biodiversiteit zeker niet ten goede. De kracht en de negatieve effecten van de rol die wij spelen, worden steeds zichtbaarder.

Maar wat als we samen ontdekken hoe wij als mens een positieve sleutelsoort kunnen worden? Wat als we een rol gaan spelen in ons ecosysteem waardoor andere soorten weer kunnen floreren en de biodiversiteit gaat groeien. En wat als we een manier vinden waarop we daar als mens en als organisatie aan bij gaan dragen en de vruchten van kunnen plukken. Zodat niet alleen ons ecosysteem een nieuwe, positieve balans vindt en ook de soort mens weer werkelijk gaat floreren.

Dat is waar we bij Keystone Species aan werken.

Bij Keystone Species zetten we mensen aan om in beweging te komen. Samen nemen we kleine en grote stappen in de richting van een nieuwe wereld. Leder vanuit zijn eigen rol, plek en talent. Want voor de grote veranderingen die nodig zijn, hebben we keystone people in every corner of society nodig.

Wil jij als Office Manager impact maken?

KeystoneSpecies is trotse partner van

Leer ons kennen

Dagmar Heemskerk
Co-Founder & Lead Facilitator

Dagmar is geograaf en eco-systemisch- en dialoog facilitator, die mensen begeleidt bij het navigeren door maatschappelijke en persoonlijke transities in deze ’tussentijd’. Ze heeft een onbeperkte nieuwsgierigheid naar de wereld en alle levende wezens, inclusief mensen. Als facilitator maakt ze gebruik van haar kennis en ervaring op het gebied van leiderschap, systeemdynamiek, opstellingen, actieve hoop, deep democracy, diepe ecologie, inheemse wijsheid en quantum wetenschap. Ze creëert ruimte waarin we de realiteit onder ogen kunnen zien, perspectieven kunnen veranderen en we nieuwe mogelijkheden voor onze toekomst kunnen zien.

Diane Bos
Co-Founder & Lead Facilitator

 

Diane is politicoloog, gecertificeerd systemisch coach, trainer en facilitator van sociale verandering, persoonlijke groei en conflict transformatie. Als facilitator draagt zij bij KeystoneSpecies bij aan het voeren van het soms lastige gesprek over natuur, klimaat en ongelijkheid en zet mensen aan tot het vinden van hun eigen betekenisvolle bijdrage aan het leven op aarde.

Maria Grazia Testa
Strategical expert

For over 25 years Maria has led global organisations going through radical change, running operations in 6 continents, driving transitions for multinationals worldwide, as well as global programmes affecting ecology, people and economy in the public sector and civil society, in collaboration with United Nations, the European Commission and national governmental bodies.
Next to her professional, environmental and societal commitment, she is a Mindfulness and Contemplation practitioner since 27 years.
Grounded in her expertise in business models engineering, the circular economy, organisational design, and social sciences, she delivers systemic approaches to complex organisational Transitions and Transformations, where The Inner Development Goals (IDGs) and the Sustainable Development Goals (SDGs) are central.

“We live very close together, so our prime purpose, in life, is to help others.” – Tenzin Gyatso

Eelco Bolk
Coach & Trainer

 

With 25 years of experience in education, training and coaching, Eelco has built up expertise in designing and executing personal transformation & leadership programs. Bringing his inner peace, honesty and sincere approach everywhere he goes, his personal story of resilience and adaptability is intertwined with his variety of professional skills in coaching, leadership development, team building, facilitation and life skills.

“Leadership is not about titles, positions, or flowcharts. It’s about one life influencing another.”

Aart van der Horst
Trainer & Facilitator

 

As a certified and experienced team coach, senior trainer, educator and coach, Aart is highly skilled in observing, analysing, creating and facilitating learning processes and positive change from within. The combination of more than 20 years of experience in facilitating both international leadership teams and complex youth groups contributes to his balanced, ethical, approach to human behaviour, learning and development.

“You don’t have to know anything. It’s more important to have the attitude of Beginners Mind, a mind that is open and fresh, than to be an expert.”

Times are urgent,
let’s slow down.

Bayo Akomolafe